Yritysvastuulaki etenee EU:ssa – Europarlamentti äänestänyt kunnianhimoisemman yritysvastuun puolesta

EU-parlamentti on hyväksynyt äänin 366-225 neuvottelukantansa yritysvastuulainsäädäntöön 1.6.2023, jonka myötä ympäristö- kuin ihmisoikeuskysymykset on huomioitava yritysten toiminnassa entistä laajemmin. Due diligence, eli yrityksen liiketoiminnan ‘asianmukaisen huolellisuuden’ velvoite tulee koskemaan kaikkia sektoreita, mukaan lukien myös finanssipalveluita. Velvoitteessa yritysten vastuulla on tunnistaa toimintaansa liittyvät ihmisoikeus- ja ympäristöriskit, ehkäistä näiden toteutumista sekä vähentää ja lieventää toiminnasta aiheutuvia haittoja koko arvoketjussa. Velvoitteet astuvat voimaan portaittain 3-4 vuoden kuluessa riippuen yrityksen koosta.

Mitä tarkoittaa yrityksille tulevaisuudessa?

Yritysvastuulainsäädännön myötä yritysten on tehtävä siirtymäsuunnitelma, joka toteuttaa ilmaston lämpenemisen rajoittamisen 1,5 asteeseen. Ilmastovaikutusten lisäksi koko arvo- ja tuotantoketjun vaikutukset luontokatoon on myös huomioitava haittojen estämisellä tai lieventämisellä. Ympäristövaikutusten lisäksi yritysten vastuulla on selvittää toimintansa vaikutukset ihmisoikeuksiin, jotka voivat liittyä esimerkiksi lapsityövoimankäyttöön, orjuuteen tai työvoiman hyväksikäyttöön.

Yritysten on jatkossa myös osallistettava toimintaansa liittyvät sidosryhmät huolellisuusvelvoitteen toimenpanoon hallinnon lisäksi (mm. toimintaketjun työntekijät, vaikutusalueen alkuperäiskansojen edustajat sekä ympäristö- ja ihmisoikeuksien puolustajat) ja valvottava velvoitteen toteutumista. Velvoitteen myötä tiedonsaanti koko tuotantoketjusta ja sen osapuolilta sekä haitallisten vaikutusten hallinta tulee helpottumaan toimitusketjuissa.

Lainsäädännön velvoitteita laiminlyövä yritys voi joutua korvausvastuuseen. Kansallisilla valvontaviranomaisilla on jatkossa oikeus julkaista velvoitteita rikkovan yrityksen nimi, poistaa tuotteita markkinoilta sekä määrätä sakko, jonka suuruus on vähintään 5 % kansainvälisestä liikevaihdosta.

Keitä tulee velvoittamaan?

Yritysvastuulainsäädäntö tulee koskemaan EU:ssa toimivia yli 250 hengen ja liikevaihdoltaan yli 40 miljoonan euron yrityksiä sekä emoyhtiöitä, joiden liikevaihto on yli 150 miljoonaa ja työntekijöitä yli 500. Sääntöjen piiriin kuuluvat myös EU:n ulkopuoliset yritykset, joiden liikevaihto yli 150 miljoona euroa kun liikevaihdosta vähintään 40 miljoonaa on kertynyt EU:n sisällä. Velvoitteet astuvat voimaan 3-4 vuoden kuluessa, mutta pienemmillä yrityksillä on mahdollista lykätä velvoitteiden voimaantuloa lisävuodella.

Miten etenee?

Seuraavaksi direktiivi siirtyy komission, jäsenmaiden sekä parlamentin välisiin kolmikantaneuvotteluihin, jossa lain lopullinen sisältö viimeistellään. Neuvottelujen jälkeen yhteisen näkemyksen löydyttyä sääntely siirretään todennäköisesti kansalliseen lainsäädäntöön vuonna 2025. Velvoittavalla lainsäädännöllä varmistetaan, että yritys kunnioittaa kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia sekä ympäristösopimuksia myös maiden sisällä, joissa oma lainsäädäntö ei tähän velvoita. Sääntely on linjassa YK:n ohjaavien periaatteiden kanssa ja varmistaa vastuullisuuden sekä läpinäkyvyyden koko arvoketjussa alkaen raaka-aineiden hankinnasta alihankkijoiden toimintaan.

Lisätietoa Euroopan parlamentin lehdistötiedotteessa.

Edellinen
Edellinen

Varaa Suomen kovimmat ympäristövastuun puhujat Mari Pantsar ja Emma Kari  organisaatiosi tilaisuuteen!