Ilmastokokouksessa otettiin tärkeä askel lähemmäs fossiilivapaata yhteiskuntaa

Vuotuinen ilmastojännitysnäytelmä on ohi ja maailman maat ovat jälleen ottaneet askeleen lähemmäs hiilivapaata yhteiskuntaa. Joulukuun alussa maailman valtiot kokoontuivat Arabiemiraattien Dubaihin neuvottelemaan siitä, mihin valtioiden tulisi seuraavaksi sitoutua ilmastonmuutoksen hillinnässä. Tulokseksi saatiin päätöslauselma, joka ensimmäisen kerran YK:n ilmastokokouksien historiassa viittasi suoraan fossiilisten polttoaineiden alasajoon.

Tulos on historiallinen, mutta ei riittävä. Tämänhetkisen tieteellisen tiedon valossa meidän tulisi irtautua fossiilisista paljon nykytahtia nopeammin, eikä tämä kiireellisyys ole välittynyt päätöslauselmaan. Meillä ei ole aikaa esimerkiksi niin sanottujen siirtymävaiheen polttoaineiden, kuten öljyä vähempipäästöisen maakaasun käyttöön. Vaikka ilmastokokouksen päätös onkin puutteellinen, on se selkeä maailmanlaajuinen viesti siitä tahtotilasta, että fossiilisilla polttoaineilla ei ole tulevaisuutta. Tämä kansainvälinen tahtotila luo pohjan niin valtioiden kuin yritysten ilmastotyön edistämiselle. 

Vasta teot ratkaisevat todellisen muutoksen. Kaikki toimijat, ja etenkin haavoittuvimmissa asemissa olevat, tarvitsevat konkreettista rahallista tukea tekojen toteuttamiseen. Tätä vauhdittaa ilmastokokouksen ensimmäisenä päivänä sovittu​​ ilmastotuhojen rahaston käynnistäminen, jolle valtiot ovat jo luvanneet 700 miljoonaa dollaria. Kokonaistarve kansainväliselle rahoitukselle ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen pyörii sadoissa miljardeissa dollareissa, joten tälläkin saralla on paljon tehtävää.


Ei ilmastotekoja ilman luontotoimia

Suuren energiamullistuksen edessä on myös muistettava, miten olennaisesti ilmastotyö kytkeytyy luontoon. Päätöslauselmassa mainitaan uusiutuvan energian kolminkertaistaminen, mikä vaatii merkittäviä materiaali-investointeja. Näiden investointien luontovaikutukset tulee ottaa huomioon luontokadon hillitsemiseksi. Samalla ilmastonmuutos on yksi luontokadon suurimmista ajureista, eikä luontokatoa voida pysäytttää ilman ilmastokokouksessa sovittua fossiilisten polttoaineiden alasajoa. Ilmastokokouksen aikana julkaistiinkin lausunto, joka kehoittaa valtioita yhä johdonmukaisemmin ja kokonaisvaltaisemmin yhdistämään ilmasto- ja biodiversiteettistrategioiden kehityksen ja toimeenpanon. Lausunnossa todetaan, että kansainvälisiä ilmasto- ja luontosopimuksia ei voida toteuttaa ilman yhteistoimia luontokadon ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Strategioiden yhdistäminen tulee selkeyttämään niin ilmasto- ja luontotyön positiivisia yhteisvaikutuksia kuin mahdollisia kompromisseja.


Ilmasto- ja luontotyön näkeminen yhtenä kokonaisuutena ja osana laajempaa ympäristökriisiä hyödyttää kaikkia. Yritysmaailmassa ja finanssialalla tähän on herätty, sillä useat uudet verkostot, työkalut ja strategiat luontotoimien tukemiseksi perustuvat uraauurtavaan työhön ilmastoon liittyen ja peräänkuuluttavat ilmastoon integroituja suunnitelmia, toimia ja raportointia. Kun luonnon ja ihmisten hyvinvointi on tämän työn pohjana, turvataan kaikille parempi tulevaisuus.

Edellinen
Edellinen

Yritysvastuulaista alustava sopu kolmikantaneuvotteluissa

Seuraava
Seuraava

The Finnish Finance Nature Summit 2023: Luonnon monimuotoisuus finanssialan ytimeen