Viherpesun kieltävä laki hyödyttää aidosti ympäristövastuullisia yrityksiä

Luonnonmukainen, biohajoava, ympäristöystävällinen… Tänä päivänä todella monien tuotteiden pakkausmerkinnöissä pyritään korostamaan ympäristöystävällisyyttä, mutta valitettavan usein väittämät ovat katteettomia. Tähän on tulossa muutos. Viherpesu tullaan kieltämään EU:ssa.

Tällä viikolla Euroopan parlamentti hyväksyi lain, jonka avulla päästään eroon epämääräisistä ja kuluttajia harhaanjohtavista ympäristöväitteistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n kiellettyjen kaupallisten menettelyjen luetteloon lisätään joukko ongelmallisia markkinointitapoja, jotka liittyvät viherpesuun tai tuotteiden varhaiseen vanhenemiseen. 

Yritysten kannalta uusi EU-direktiivi tulee tarkoittamaan sitä, että ne yritykset, joiden tuotteet ovat aidosti ympäristöystävällisiä tulevat jatkossa hyötymään ja vastuuttomat yritykset joutuvat vastuuseen perusteettomista markkinointiväittämistä. Tuotetta ei voi väittää kestäväksi tai ympäristöystävälliseksi kertomatta miten ympäristöystävällisyys on saavutettu.

Ympäristöväittämien todenperäisyyteen on kiinnitetty huomiota myös Suomessa. Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan suosituksen mukaan yleisiä, yksilöimättömiä ja moniselitteisiä ympäristöväittämiä markkinoinnissa on vältettävä. Tällaisia ilmaisuja ovat esimerkiksi ”vihreä”, ”hiilineutraali”, ”fossiilivapaa”, ”kestävä”, ”ilmastoystävällinen” ja ”ympäristöystävällinen”. Liian yleisen tason ympäristöväittämiä on vaikea näyttää toteen ja siten viherpesuun syyllistymisen riski on suurempi. Jos yritys esittää tuotteestaan ympäristöväittämien on väittämien paitsi oltava totta, myös keskityttävä tuotteen merkittävimpiin ympäristövaikutuksiin. Tämä edellyttää sitä, että yrityksissä ollaan perillä omien tuotteiden ja toiminnan merkittävimmistä ympäristövaikutuksista.

Viherpesun kitkemisen lisäksi uuden lain tavoitteena on edistää tuotteiden kestävyyttä ja torjua suunniteltua vanhenemista. Tuotteiden takuutiedoista tehdään näkyvämpiä, ja käyttöön otetaan uusi takuuajan pidennystä koskeva merkki, jotta kuluttajat pystyvät erottamaan sellaiset tuotteet, joiden takuuaika ja kestävyys on pidempi.

Jopa 86 % EU:n alueella asuvista ihmisistä haluaa parempaa tietoa tuotteiden kestävyydestä, joten on todella hienoa, että jatkossa tiedot erilaisten tuotteiden ympäristövaikutuksista sekä myös kestävyydestä ja korjattavuudesta on pystytään tarkistamaan luotettavista lähteistä!

Mitä EU siis käytännössä kieltää?

  • Yleisluontoiset ympäristöväitteet, joita ei voida todistaa

  • Tuotteiden mainostamisen ympäristövaikutuksiltaan vähäiseksi, jos se perustuu pelkästään päästöjen kompensointiin

  • Sellaiset kestävyysmerkinnät, jotka eivät perustu hyväksyttyihin sertifiointijärjestelmiin ja joita viranomaiset eivät ole hyväksyneet

  • Sellaisten tuotteiden mainostamisen, joiden ominaisuudet voivat lyhentää niiden elinikää

  • Lupausten antamisen tuotteiden kestävyydestä ilman todisteita

  • Tuotteiden esittämisen korjattavina, jos ne eivät sitä ole

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Euroopan neuvoston, eli EU:n jäsenmaiden ministerien pitää vielä hyväksyä direktiivi, jonka jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa sisällyttää direktiivin vaatimukset omaan lainsäädäntöönsä. Viherpesua ja tuotteiden kestävyysväitteitä suitsiva direktiivi tulee toimimaan yhdessä viherväitteitä koskevan direktiivin kanssa. Viherväitteitä koskeva lainsäädäntö on vielä EU parlamentin valiokuntien käsittelyssä ja se tulee tarkentamaan ympäristöväitteiden käytön edellytyksiä. 


Edellinen
Edellinen

Vauhtia ympäristötyöhön – Solwers osakkaaksi Kari & Pantsar Co.:lle!

Seuraava
Seuraava

Ympäristön muutokset ovat ohittamaton uhka